Akademia Kulinarna „Studio A”
czyli drugie życie w kuchni

Poznajcie historię Pani Agnieszki Michałowskiej z Torunia, która zmieniła swoje życie i wreszcie robi to co kocha. Dzięki pożyczce z programu „Pierwszy biznes – Wsparcie w starcie” stworzyła wyjątkowe miejsce – Akademię Kulinarną „Studio A”, która zdobyła już renomę i współpracuje z kucharzami z całej Polski, jako certyfikowana instytucja edukacyjna. Pomysł na nowe życie i nową pracę znakomicie wpasował się w trend na rynku, kiedy gotowanie zaczęło być modne, a zdrowe odżywianie stało się ważną częścią codziennego życia Polaków.  

Akademia Kulinarna „Studio A” działa w Toruniu od 2015 roku. Miejsce to stworzyła Pani Agnieszka Michałowska, z wykształcenia archeolog, która przez lata pracowała w korporacji. Miała marzenia i pomysł, który wcieliła w życie.

- Tuż przed czterdziestką stwierdziłam, że muszę coś zmienić swoim życiu. Jestem z wykształcenia archeologiem, ale w tamtych czasach pracy dla archeologów nie było. Zaczęłam więc pracę w korporacji i już tam zostałam. Pracowałam w dziale, który zajmował się windykacją należności. Muszę powiedzieć, że była to bardzo stresująca praca. Wtedy właśnie - a miałam wówczas 38 lat - uświadomiłam sobie, że albo teraz, albo nigdy; że to jest ostatni moment w moim życiu, kiedy wciąż jestem na tyle młoda, że jeszcze mogę coś zdziałać. Przyszedł czas na to, aby pomyśleć o sobie i poszukać nowej perspektywy – wspomina Pani Agnieszka. 

Mobirise

Jej decyzję mocno wspierała rodzina, a szczególne wsparcie miała w mężu. Pewnego dnia powiedział: „Agnieszka, zmieniaj pracę i rób to, co chcesz robić”. A ona całe życie chciała gotować. Gotowanie było odskocznią od zawodowego stresu. Kiedy wracała z pracy totalnie zmęczona, zamykała się w kuchni i gotowała. Gotowanie ją uspokajało, wyciszało i relaksowało.

Rzuciła pracę w korporacji. Pierwszy pomysł był prosty – postanowiła otworzyć restaurację. W Internecie znalazła reklamę studiów podyplomowych w wyższej szkole kulinarnej w Warszawie. Przez rok jeździła na zajęcia, poznała biznes restauracyjny w teorii, a praktykę kulinarną w warszawskich restauracjach. Od ludzi z branży dowiedziała się, że biznes restauracyjny to trudny orzech do zgryzienia, szczególnie dla osób, które mają dzieci. Czasem tej pracy trzeba poświęcać 24 godziny na dobę.

Pani Agnieszka podjęła decyzję o zmianie planów i podjęła się pracy manager w branży gastronomicznej. Znów postanowiła się uczyć. Skończyła roczny kurs „Zarządzanie w gastronomii” w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. 

Mobirise

Co wydarzyło się potem? - Na początku nie wiedziałam od czego zacząć. Pewnego pięknego majowego dnia wysłałam dzieci do szkoły, męża do pracy i pomyślałam, że może jeszcze się trochę zdrzemnę. Położyłam się na łóżku i dosłownie po 5 minutach obudziłam się z hasłem na ustach: „otwieram akademię kulinarną”. Ten biznes po prostu mi się przyśnił – wspomina Pani Agnieszka.

Usiadła do komputera, napisała do wszystkich kucharzy, których poznała na warszawskich studiach. Zaczęła szukać miejsca, gdzie można byłoby otworzyć akademię. Jak zwykle w takich sytuacjach, problemem okazały się pieniądze. - Wtedy mój mąż w Internecie znalazł reklamę pożyczek dla małych firm rozpoczynających działalność. Złożyłam dokumenty, wszystko na ostatnią chwilę, ale się udało. Niestety, po tygodniu od zakończenia naboru, dostałam telefon, że niewiele mi zabrakło, a lista jest już zamknięta. Po czym, po tygodniu dostałam telefon z informacją, że lista jest nieaktualna, ponieważ kilka osób, które zgłosiły się po wsparcie, postanowiły jednak nie otwierać swojego biznesu. W ten sposób byłam o krok bliżej do otworzenia swojego studia – opowiada.

Znalazła miejsce na swoją wymarzoną akademię. Mieści się ona w XIX-wiecznym budynku poprzemysłowym. Pieniądze z Pożyczki z programu „Pierwszy Biznes – Wsparcie w starcie” przeznaczyła na zakup drogiego sprzętu: 6 piekarników, 7 płyt indukcyjnych, robotów kuchennych, itd. Dziś Akademia Kulinarna to prężnie działający biznes. certyfikowana instytucja szkoleniowa. Kształci nie tylko kucharzy amatorów, ale świadczy również usługi dla restauracji. Szkoli i pomaga restauratorom radzić sobie w trudnym świecie gastronomii. 

Bank Gospodarstwa Krajowego jako państwowa instytucja finansowa o dużej wiarygodności, specjalizuje się w obsłudze sektora finansów publicznych.

Adres

Al. Jerozolimskie 7,
00-955 Warszawa 

801 598 888

+48 22 627 03 78